Nederlands English  Gratis verzending boven € 50 binnen NL Hoge klantwaarderingen

Tips voor kinderen

Ieder kind heeft zijn eigen tempo om zindelijk te worden. Je peuter moet er gevoelsmatig aan toe zijn om zijn luier overboord te gooien. Je peuter kan pas zindelijk worden wanneer zijn zenuwstelsel voldoende rijp is om de sluitspieren bewust aan te spannen en los te laten. In de praktijk is dit wanneer de luier minstens anderhalf tot twee uur droog blijft. Meisjes zijn meestal iets sneller klaar om zindelijk te worden dan jongens.

Een kind wordt ongeveer tussen zijn derde en vierde jaar overdag zindelijk. 's Nachts duurt het nog wat langer, tussen zijn vijfde tot soms zevende jaar.

Wanneer beginnen met zindelijk maken?

Zindelijkheidstraning is het proces van luier naar echte onderbroek.

Vaak geven peuters zelf aan wanneer ze er klaar voor zijn met de zindelijkheidstraining te beginnen. Let op de volgende signalen:

  • Je ziet aan kleine gebaren dat ze willen gaan plassen of poepen. Op dat moment is het belangrijk dat je het potje snel pakt. Als hij dan inderdaad iets in het potje doet, beloon je peuter dan. Maar wees niet teleurgesteld of boos, wanneer het potje leeg blijft.
  • Je peuter blijft langere tijd droog. Je peuter moet namelijk lichamelijk in staat zijn om minstens 2 uur zijn plas op te houden.
  • Hij gaat interesse tonen in het naar het toilet gaan van anderen.
  • Je peuter zondert zich af wanneer hij een plasje moet doen of moet poepen. Vind het vies als er poep in z’n luier zit.
  • Hij geeft aan een vieze luier te hebben, en wil dan graag een schone aan.


Pas als je peuter deze signalen afgeeft, is hij klaar om zindelijk te worden. Over het algemeen heeft het dus geen zin je peuter eerder zindelijk te willen maken. Forceren zal eerder averechts werken.

Tips

  • Maak je kind vertrouwd met het potje. Laat hem met het potje spelen en leg uit waarvoor het dient.
  • Zorg voor een geschikt potje. Een potje waarop je peuter met zijn voetjes aan de grond kan en waarop het rustig in hurkzit kan zitten. Wil je liever een kinderbril op het grote toilet? Dat kan op voorwaarde dat je een opstapje bij het toilet plaatst, waar je kindje zijn voetjes op kan plaatsen.
  • Geef zelf het goede voorbeeld. Peuters imiteren graag het gedrag van volwassenen. Maak daarvan bijvoorbeeld gebruik door het potje naast de WC te plaatsen. Wanneer je zelf moet, neem je je peuter mee.
  • Niet te lang. Laat je kindje nooit te lang op zijn potje zitten. Zet hem liever met regelmatige tussenpozen op zijn potje, bijvoorbeeld na het eten. Vind je dat je kleintje er vaak te lang op moet zitten voor het plasje komt, dan wil de truc met de lopende waterkraan nogal eens helpen.
  • Regelmatig op het potje. Veel kinderen hebben een bepaalde regelmaat in het op het potje gaan. Kijk of jouw kind ook steeds op dezelfde momenten iets moet en zet hem op die tijden steeds op het potje.
  • Belonen. Doet je peuter iets in het potje, hoe weinig ook, dan is het heel belangrijk dat je je peuter beloont. Maar wordt vooral nooit boos als er weer niets in ligt, dit haalt niets uit. Integendeel zelfs, je kind zou zich op den duur gaan forceren en op deze manier een verkeerd plasgedrag ontwikkelen, wat dan weer aanleiding kan geven tot infecties.

Ongelukjes

Natuurlijk zullen zich nog wel eens 'ongelukjes' voordoen, ook als het al een tijdje goed ging. Er kunnen hier diverse oorzaken voor zijn:

  • Stress
  • Gebrek aan concentratie
  • Verzet
  • Fysieke reden
  • Te vroeg begonnen met de training

Maak er geen punt van, ruim gewoon de rommel op en ga over tot de orde van de dag. Zindelijk worden is een natuurlijk proces dat je zo natuurlijk moet proberen te benaderen. Uiteindelijk zijn bijna alle kinderen overdag tussen hun derde en vierde jaar zindelijk.

Gedurende de zindelijkheidstraining kan het ondergoed van UnderWunder helpen om eventuele ongelukjes onzichtbaar op te vangen. Wel zo lekker voor het zelfvertrouwen, indien uw kind al naar school gaat. UnderWunder is leverbaar vanaf de maat 86/92.

Nuttige adressen

 

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »